Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Μικροβιοκτόνα.

Οι μικροοργανισμοί κάθε είδους αποτελούν τους παράγοντες που διαταράσσουν την Υγιεινή του κάθε χώρου. Κύριο μέλημα είναι να διατηρούνται τέτοιες συνθήκες περιβάλλοντος ώστε οι μικροοργανισμοί που κατάφεραν να διεισδύσουν στο χώρο να εξοντωθούν για να μη μπορέσουν να αναπτυχθούν αλλά και να διατηρηθεί ο χώρος σε υψηλά υγειονομικά επίπεδα ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιμολύνσεις.


ΜΕΘΟΔΟΙ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ

Μέθοδος Ατμοσφαιρικών Εφαρμογών
Η μέθοδος αυτή συνίσταται για μικροβιοκτονία χώρων όπου υπάρχει ιδιαίτερα υψηλό μικροβιακό φορτίο. Η απολύμανση ενός τέτοιου χώρου πραγματοποιείται με χρήση ειδικών ηλεκτρονικών συσκευών νεφελοποίησης. Ο συγκεκριμένος χώρος σφραγίζεται αεροστεγώς και με τη χρήση της παραπάνω συσκευής πληρούται με απολυμαντικό φάρμακο σε μορφή πολύ μικρών σταγονιδίων (0,2μm). Τα σταγονίδια αιωρούνται στο χώρο και έρχονται έτσι σε επαφή με όλες τις επιφάνειες και τα αντικείμενα του χώρου, τα οποία κατά αυτόν τον τρόπο απολυμαίνονται.

Το συνεργείο απολυμάνσεων για την εφαρμογή του νεφελοψεκασμού προχωρά στις παρακάτω ενέργειες υπό τις οδηγίες του Υπεύθυνου Επιστήμονα:
-Απομόνωση του κλιματισμού του προς απολύμανση χώρου, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία της Υγειονομικής Μονάδας.
  • Aπολύμανση με την ίδια μέθοδο - νεφελοψεκασμός - των στομίων παροχής και απαγωγής αέρα του κλιματισμού και άλλων «επικίνδυνων» εστιών (π.χ. ρόδες, χερούλια κλπ).
  • Tοποθέτηση της συσκευής στον προς απολύμανση χώρο.
  • Τοποθέτηση του δοχείου με το απολυμαντικό υγρό στο ρεζερβουάρ της συσκευής.
  • Έλεγχος του χώρου και αεροστεγές κλείσιμο (με ειδικές ταινίες ή φίλμ) ώστε να μην υπάρχει διαφυγή του φαρμάκου και δημιουργία κινδύνων ή μείωση της αποτελεσματικότητας.
  • Προγραμματισμός της συσκευής: δήλωση του όγκου του χώρου.
  • Ενεργοποίηση της συσκευής και κατόπιν αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εκκένωση του χώρου.
  • Λειτουργία της συσκευής για τον προγραμματισμένο χρόνο.
  • Επιστροφή στο χώρο στο τέλος της απολύμανσης με χρήση ειδικής μάσκας.
    Μέθοδος Τοπικών Εφαρμογών
    Χ
    ρήση μιας διαφορετικής μεθόδου απολύμανσης. Ψεκασμός με ειδικούς ηλεκτρικούς νεφελοψεκαστήρες σε σταγονίδια 0,5 - 0,7 μm. Κατά αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ομοιογένεια νέφους επάνω στις επιφάνειες και τα αντικείμενα με ελεγχόμενο τρόπο, και έτσι δεν χρειάζεται να απομόνωση τους προς απολύμανση χώρους. (Τοπική εφαρμογή).
    Απολυμαντικά ΦάρμακαΤα σωστά απολυμαντικά φάρμακα είναι αυτά που δίνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα της απολύμανσης. Τα απολυμαντικά φάρμακα πρέπει να τηρούν τις διεθνείς προδιαγραφές, να είναι εγκεκριμένα από το ΕΟΦ (Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων) για το συγκεκριμένο σκοπό της απολύμανσης, και να μην ανήκουν στην κατηγορία των καθαριστικών - απολυμαντικών.

    Επίσης πρέπει να είναι συσκευασμένα σε κλειστά αεροστεγή δοχεία στα οποία να αναγράφονται τα δραστικά στοιχεία, η ποσότητα αυτών και ο αριθμός έγκρισης Ε.Ο.Φ. Από τα διεθνή στάνταρ, αυτά πρέπει να είναι υγρά έτοιμα-προς-χρήση χωρίς να χρειάζονται προσμίξεις κατά την διαδικασία της απολύμανσης ή άλλου είδους πρόσμιξη πριν την απολύμανση.

    Τα απολυμαντικά φάρμακα τα οποία έχουν κατασκευαστεί έτοιμα-προς-χρήση είναι αυτά που δίνουν μεγαλύτερη ασφάλεια στην εργασία και έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
    • Τα δραστικά στοιχεία υπάρχουν στις καθορισμένες δοσολογίες και αναλογίες δραστικών ουσιών.
    • Υπάρχει ακριβής σχέση μεταξύ διαλύτη - δραστικών ουσιών.
    • Αποφυγή των διαφόρων υλικών διαλυτών που μπορούν να οξειδώσουν, να διαβρώσουν, να ρυπάνουν το χώρο ή να δημιουργήσουν έκρηξη.
    • Αποφυγή ε όλων των ειδών διαλυτών που καθιστούν άκρως επικίνδυνη την απολύμανση.
    • Χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων για την συγκεκριμένη εργασία.
    • Εύκολος έλεγχος από τις επιτροπές (σφραγισμένα δοχεία, δειγματοληπτικός έλεγχος κ.λ.π).
    • Εκμηδενισμόος ενδεχόμενης υπολλειματικότητας-τοξικότητας που μπορούν να επιφέρουν οι διάφορες προσμίξεις και αυτό γιατί τα σωστά απολυμαντικά έχουν μελετηθεί πριν δοθεί έγκριση κυκλοφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου